top of page

Οι πρώτοι εννέα μήνες

Η προγεννητική σχέση αποτελεί την αρχή της προέλευσης των αξιών, της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας που μας διαμορφώνει. 

Πρώτος Μήνας

Πρώτος Μήνας

TO ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος περίπου ένα εκατοστό. Στο διάστημα αυτό αναπτύσσει τα μπράτσα και τις γάμπες, ενώ διαμορφώνει τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και το πεπτικό του σύστημα. Τέλος, αρχίζει να εμφανίζεται η σπονδυλική του στήλη. Η ΕΓΚΥΟΣ δεν έχει πλέον έμμηνο ρύση, ενώ μερικές φορές το πρωί μπορεί να εμφανιστούν ναυτία και εμετοί. Επίσης, υπάρχει η ανάγκη για συχνοουρία, μία διάχυτη αίσθηση πρηξίματος και αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος. Όσον αναφορά το σωματικό βάρος μερικές φορές ελλατώνεται.

Δεύτερος Μήνας

Δεύτερος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος 2.5 cm και βάρος περίπου 1 gr. Τον μήνα αυτό αναπτύσσονται το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του. Προεξέχουν οι αγκώνες, τα γόνατα, τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών του. Διαμορφώνει τα κόκαλα σε γάμπες/μπράτσα και αναπτύσσει τα εσωτερικά του όργανα. Ο ομφάλιος λώρος το ενώνει με τον πλακούντα. Για την ΕΓΚΥΟ οι εμετοί και η συχνοουρία βρίσκονται σε έξαρση.Το στήθος μεγαλώνει ενώ γίνονται αισθητές συσπάσεις της μήτρας. Αλλαγές στη γεύση, στην όσφρηση και υγρά στον κόλπο

Τρίτος Μήνας

Τρίτος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος οκτώ εκατοστά και βάρος περίπου 15-30 gr. Πλέον, ξεχωρίζουν τα χέρια, τα πόδια, τα δάκτυλα και τα νύχια του. Επίσης, αρχίζουν οι καταβολές των δοντιών ενώ αναπτύσσονται τα κόκαλα και τα νεφρά. Τέλος, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα αρχίζουν να διαφαίνονται. Για την ΕΓΚΥΟ μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, ή γενικότερα, η οποία όμως εξαφανίζεται στο τέλος της εγκυμοσύνης . Επίσης, αυξάνεται η εφίδρωση ενώ οι θηλές στους μαστούς εκκρίνουν ένα υγρό κιτρινωπό

Τέταρτος Μήνας

Τέταρτος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος 15 – 17 cm και βάρος περίπου 110 gr. Έχουν σχηματιστεί τα μάτια, τα αυτιά, η μύτη και το στόμα του, ενώ το μυϊκό σύστημα αρχίζει να ενεργοποιείται. Παρουσιάζονται οι ιδρωτοποιοί αδένες και οι βρόγχοι αρχίζουν να δικτυώνονται. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα αρχίζουν να διαφαίνονται. Για την ΕΓΚΥΟ η κοιλιά αρχίζει να φαίνεται περισσότερο. Αρχίζουν οι καούρες στο στομάχι και τα έντερα γεμίζουν από αέρα. Εμφανίζονται πανάδες, χρωματιστές κηλίδες στο πρόσωπο ή την κοιλιά.

Πέμπτος Μήνας

Πέμπτος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος 25 cm και βάρος περίπου 220 -300 gr. Το δέρμα του καλύπτεται από ένα προστατευτικό σμήγμα, ενώ οι αμυγδαλές του αναπτύσσονται. Όλο το σώμα καλύπτεται από μία λεπτή τριχοφυΐα και στο κεφάλι εμφανίζονται τρίχες. Για την ΕΓΚΥΟ τα πρώτα σκυρτήματα γίνονται περισσότερο αισθητά, ενώ στο μήνα αυτό μπορεί να εμφανισθούν κιρσοί και αιμορροΐδες.

Έκτος Μήνας

Έκτος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος 30-35 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 700 gr. Το δέρμα του καλύπτεται πάντα από ένα προστατευτικό στρώμα λίπους (κόκκινο και ανάγλυφο). Τα ρουθούνια είναι ανοικτά, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια είναι καλοσχηματισμένα. Η ΕΓΚΥΟΣ αισθάνεται το παιδί σας να κλωτσάει έντονα. Κάτω από τον ομφαλό, παρατηρείται μια ευρεία μεγάλη σκοτεινή γραμμή η οποία εξασθενεί σταδιακά μετά την γέννηση. Μπορεί να αισθάνεται μερικά πονάκιαστο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Έβδομος Μήνας

Έβδομος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ ζυγίζει περίπου 1.5 kg και έχει μήκος 40 cm. Τα εσωτερικά όργανα έχουν αναπτυχθεί ενώ το σώμα είναι γεμάτο και το δέρμα εξαπλωμένο παντού. Τα βλέφαρα είναι ανοιχτά. Η ΕΓΚΥΟΣ μπορεί να αισθάνεται πόνο «στα νεφρά», να έχει ρινορραγίες, να εμφανίσει λεπτά κοκκινωπά σημάδια στο πρόσωπο, στους ώμους και στα χέρια, ακόμα κιρσοούς και αιμορροΐδες .

Όγδοος Μήνας

Όγδοος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ ζυγίζει περίπου 2 kg και έχει μήκος περίπου 45 cm. Τα οστά του είναι πλήρως αναπτυγμένα, αλλά είναι εύθραυστα και έκαμπτα. Η ΕΓΚΥΟΣ μπορεί να είναι επιρρεπής σε μυϊκές κράμπες, ειδικά στα πόδια, επειδή οι μύες υποβάλλονται σε μεγαλύτερη πίεση. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίζει πόνου στην περιοχή των νεφρών και πρηξίματα στους αστραγάλους (ιδιαίτερα τη νύχτα). Οι κινήσεις του μωρού ή οι μυϊκές κράμπες μπορεί να την ξυπνούν τη νύχτα. Τέλος, αυξάνει σταδιακά η ροή του πρωτογάλατος.

Ένατος Μήνας

Ένατος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος περίπου 50 cm ενώ ζυγίζει περισσότερο από 3 kg. Εξαφανίζεται η τριχοφυΐα στο σώμα του, ενώ η τρίχα του γίνεται μακρύτερη και ποιο χοντρή. Τα νύχια του μεγαλώνουν μέχρι που φθάνουν στις άκρες των δακτύλων, ενώ το δέρμα τώρα είναι εντελώς λείο. Η ΕΓΚΥΟΣ μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή και αυξημένο κολπικό έκκριμα (διαυγές και άοσμο). Μπορεί να νιώθει πόνο στα πόδια, ενώ αυξάνουν οι πόνοι και το αίσθημα της πίεσης στη βουβωνική περιοχή, στη πλάτη και στα πόδια.

Γέννηση

Γέννηση

Το ΕΜΒΡΥΟ αρχίζει μια αργή κάθοδο προσαρμόζοντας προς τα κάτω το κεφάλι. Κατά τη γέννηση, με μια κραυγή, γεμίζουν τα πνευμόνια με τον πρώτο αέρα. Κόβεται ο ομφάλιος λώρος και αρχίζει η ανεξάρτητη ζωή του. Η ΕΓΚΥΟΣ μπορεί να αισθανθεί ακανόνιστες συσπάσεις. Με την έναρξη των κανονικών συσπάσεων εξέρχεται πρώτα το μωρό και μετά ο πλακούντας. Μετά τον τοκετό, παρατηρούνται ραβδώσεις στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα οι οποίες υποχωρούν. Ο έμμηνος κύκλος επιστρέφει σε 1-2 μήνες.

Πρώτος Μήνας
TO ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος περίπου ένα εκατοστό. Στο διάστημα αυτό αναπτύσσει τα μπράτσα και τις γάμπες, ενώ διαμορφώνει τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και το πεπτικό του σύστημα. Τέλος, αρχίζει να εμφανίζεται η σπονδυλική του στήλη.  

 

Η ΕΓΚΥΟΣ δεν έχει πλέον έμμηνο ρύση, ενώ μερικές φορές το πρωί μπορεί να εμφανιστούν ναυτία και εμετοί. Επίσης, υπάρχει η ανάγκη για συχνοουρία, μία διάχυτη αίσθηση πρηξίματος και αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος. Όσον αναφορά το σωματικό βάρος μερικές φορές ελλατώνεται.

 

Δεύτερος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος 2.5 εκατοστά και βάρος περίπου ένα γραμμάριο. Τον μήνα αυτό αναπτύσσονται το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του, προεξέχουν οι αγκώνες, τα γόνατα, τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών του. Επίσης, διαμορφώνει τα κόκαλα στις γάμπες, στα μπράτσα και αναπτύσσει τα εσωτερικά του όργανα. Ο ομφάλιος λώρος το ενώνει με τον πλακούντα.

 

Για την ΕΓΚΥΟ οι εμετοί και η συχνοουρία βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση, αλλά γρήγορα ελαττώνονται. Τ στήθος μεγαλώνει περισσότερο, ενώ γίνονται αισθητές συσπάσεις της μήτρας που δεν δημιουργούν πόνο. Συνήθως, υπάρχουν αλλαγές στη γεύση, στην όσφρηση και επιθυμίες για ασυνήθιστα φαγητά. Μερικές φορές υπάρχουν αυξημένα υγρά από τον κόλπο.

 
Τρίτος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος οκτώ εκατοστά και βάρος περίπου  15 έως 30  γραμμάρια. Πλέον, ξεχωρίζουν τα χέρια, τα πόδια, τα δάκτυλα και τα νύχια του. Επίσης, αρχίζουν οι καταβολές των δοντιών ενώ αναπτύσσονται τα κόκαλα και τα νεφρά. Τέλος, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα αρχίζουν να διαφαίνονται.

 

Για την ΕΓΚΥΟ μπορεί να παρατηρηθεί αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, ή γενικότερα, η οποία όμως εξαφανίζεται στο τέλος της εγκυμοσύνης . Επίσης, αυξάνεται η εφίδρωση ενώ οι θηλές στους μαστούς αρχίζουν να εκκρίνουν ένα υγρό κιτρινωπό.

 
Τέταρτος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος 15 – 17 cm και βάρος περίπου  110 gr. Έχουν σχηματιστεί τα μάτια, τα αυτιά, η μύτη και το στόμα του, ενώ το μυϊκό σύστημα αρχίζει να ενεργοποιείται. Επίσης, παρουσιάζονται  οι ιδρωτοποιοί αδένες και οι βρόγχοι αρχίζουν να δικτυώνονται. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα αρχίζουν να διαφαίνονται καλύτερα.

 

Για την ΕΓΚΥΟ η κοιλιά αρχίζει να φαίνεται περισσότερο. Αρχίζουν οι καούρες στο στομάχι και τα έντερα γεμίζουν από αέρα. Στο μήνα αυτό μπορεί να εμφανιστούν πανάδες, χρωματιστές κηλίδες στο πρόσωπο ή στο στήθος.

 
Πέμπτος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος 25 cm και βάρος περίπου 220 -300 gr. Το δέρμα του καλύπτεται από ένα προστατευτικό σμήγμα, ενώ οι αμυγδαλές του αναπτύσσονται. Όλο το σώμα καλύπτεται από μία λεπτή τριχοφυΐα και στο κεφάλι εμφανίζονται τρίχες.

 

Για την ΕΓΚΥΟ τα πρώτα σκυρτήματα γίνονται περισσότερο αισθητά, ενώ στο μήνα αυτό μπορεί να εμφανισθούν κιρσοί και αιμορροΐδες.

 
Έκτος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ έχει μήκος 30-35 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 700 gr. Το δέρμα του καλύπτεται πάντα από ένα προστατευτικό στρώμα λίπους (κόκκινο και ανάγλυφο). Τα ρουθούνια είναι ανοικτά, οι βλεφαρίδες και τα φρύδια είναι καλοσχηματισμένα.

            

Η ΕΓΚΥΟΣ αισθάνεται το παιδί σας να κλωτσάει έντονα. Κάτω από τον ομφαλό, παρατηρείται μια ευρεία μεγάλη σκοτεινή γραμμή η οποία παραμένει  μέχρι τον τοκετό, και εξασθενεί σταδιακά μερικούς μήνες μετά την γέννηση του εμβρύου (ανάλογα και με τον θηλασμό. Αγγίζοντας την κοιλιά της, μερικές φορές, μπορεί να διακρίνεται τα μέρη του σώματος του μωρού. Παράλληλα, μπορεί  να αισθάνεται μερικά πονάκια στο κάτω μέρος της κοιλιάς, αυτά οφείλονται στο τέντωμα των συνδέσμων από το μεγάλωμα της κοιλιάς.

 
Έβδομος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ ζυγίζει περίπου 1.5 kg και έχει μήκος 40 cm. Τα εσωτερικά όργανα έχουν αναπτυχθεί ενώ το σώμα είναι γεμάτο και το δέρμα εξαπλωμένο παντού. Τα βλέφαρα είναι ανοιχτά.

 

Η ΕΓΚΥΟΣ μπορεί  να αισθάνεται πόνο  «στα νεφρά», επειδή οι μύες της πλάτης είναι σε ένταση. Επίσης, μπορεί να έχει ρινορραγίες γιατί οι βλεννογόνοι είναι πρησμένοι. Λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης, μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν λεπτά  κοκκινωπά σημάδια στο πρόσωπο, στους ώμους και στα χέρια. Τέλος, μπορεί να εμφανισθούν κιρσοί και αιμορροΐδες.

 
Όγδοος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ ζυγίζει περίπου 2 kg και έχει μήκος περίπου 45 cm. Τα οστά του είναι πλήρως αναπτυγμένα, αλλά είναι εύθραυστα  και έκαμπτα.

 

Η ΕΓΚΥΟΣ μπορεί να είναι επιρρεπής σε μυϊκές κράμπες, ειδικά στα πόδια, επειδή οι μύες υποβάλλονται σε μεγαλύτερη πίεση. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίζει πόνου στην περιοχή των νεφρών και πρηξίματα στους  αστραγάλους (ιδιαίτερα τη νύχτα). Οι κινήσεις του μωρού ή οι μυϊκές κράμπες μπορεί να την ξυπνούν τη νύχτα. Τέλος, αυξάνει σταδιακά η ροή του πρωτογάλατος από το στήθος.

 
Ένατος Μήνας

Το ΕΜΒΡΥΟ  έχει μήκος περίπου 50 cm ενώ ζυγίζει περισσότερο από 3 kg. Εξαφανίζεται η τριχοφυΐα στο σώμα του, ενώ η τρίχα του γίνεται  μακρύτερη και ποιο χοντρή. Τα νύχια του μεγαλώνουν μέχρι  που φθάνουν στις άκρες των δακτύλων, ενώ το δέρμα τώρα είναι εντελώς λείο.

 

Η ΕΓΚΥΟΣ μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή, γιατί αυξάνεται η πίεση του μωρού που ασκείται προς το διάφραγμα. Επίσης, μπορεί να υπάρχει αυξημένο κολπικό έκκριμα (διαυγές και άοσμο) που προκαλείται από τη συμφόρηση των ιστών. Μπορεί να νιώθει πόνο στα πόδια, επειδή το βάρος του σώματος έχει αυξηθεί, ενώ όλοι οι σύνδεσμοι του σώματος έχουν χαλαρώσει. Αυξάνουν οι πόνοι και το αίσθημα της πίεσης στη βουβωνική περιοχή, στη πλάτη και στα πόδια.

 
Γέννηση
15 μέρες πριν την γέννηση, το ΕΜΒΡΥΟ αρχίζει μια αργή κάθοδο προσαρμόζοντας προς τα κάτω το κεφάλι. Κατά τη γέννηση, με μια κραυγή, γεμίζουν τα πνευμόνια με τον πρώτο αέρα. Κόβεται ο ομφάλιος λώρος και αρχίζει η ανεξάρτητη ζωή του.

               

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του τοκετού, η ΕΓΚΥΟΣ μπορεί να αισθανθεί « νόθες συσπάσεις », (ακανόνιστες συσπάσεις).  Με το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας χάνεται η τραχηλική βλέννα και μπορεί να « σπάσουν τα νερά». Με την έναρξη των κανονικών συσπάσεων της μήτρας εξέρχεται πρώτα το μωρό και μετά ο πλακούντας με την υστεροτοκία. Μετά τον τοκετό και για μερικές εβδομάδες, παρατηρούνται οι ραβδώσεις στο στήθος και την κοιλιακή χώρα, που θα ελαττωθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, αποκαθίσταται σταδιακά ο μυϊκός τόνος στους κοιλιακούς μυς, ενώ ο έμμηνος κύκλος επιστρέφει μετά από περίπου 1 η 2 μήνες.

 

Επιμέλεια: Δρ Θεοφάνης Τσιώτας, Γυναικολόγος

bottom of page