top of page

Νέα & Απόψεις

Η προγεννητική σχέση

Δρ. Θεοφάνης Τσιώτας, Μάρτιος 2015

 

Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η συναισθηματική επικοινωνία, που βρίσκεται βαθιά μέσα στη σχέση της μητέρας και του πατέρα ξεκινά ακριβώς από τη στιγμή που υπάρχει μια μικρή ύπαρξη, που προστατεύεται και λικνίζεται μέσα στην κοιλιά της μητέρας, είναι αυτή που δίνει την αίσθηση  της πληρότητας. Με την μητέρα και τον πατέρα δεν ερχόμαστε σε επαφή μόνο κατά την ώρα της γέννησης που ακούγεται η πρώτη κραυγή, που ανακοινώνει κοινωνικά τη γέννησή του μωρού. Η συναισθηματική σχέση με τους γονείς, αρχίζει, επομένως , πριν ακόμη το έμβρυο, που έχει συλληφθεί γνωρίσει τον εξωτερικό κόσμο.


Υπάρχει μια ιδιαίτερη κατάσταση, βαθιά και ενδόψυχη, συναισθηματική, μέσα στην ιστορία του κάθε ατόμου, που αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται μαζί του, που είναι αυτή η περίοδος του εμβρύου που αυτό είναι ένα με τη μητέρα του. 

Ενημέρωση για την Παιδοδοντική

Δρ. Έφη Τζοβάρα, Μάρτιος 2015

 

Η υγεία των δοντιών ξεκινά από την εγκυμοσύνη και διασφαλίζεται

 κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Η καθοδήγηση αυτή είναι εφικτή μόνο με την σωστή κατευθυνόμενη εκπαίδευση ακόμα και των μελλοντικών γονέων με σκοπό την υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφοράς που να προστατεύουν και να προάγουν την υγεία. Ο γυναικολόγος βρίσκεται επομένως στην στρατηγική θέση να έρχεται σε επαφή με τους μελλοντικούς γονείς ή ακόμα και με άλλους που είναι ήδη γονείς. 

Στο δικό μας κέντρο οι συναντήσεις των μελλοντικών γονέων περιλαμβάνουν και την συνάντηση με την παιδοδοντίατρο που αναλαμβάνει την ενημέρωσή τους σε θέματα στοματικής υγείας των παιδιών από την γέννησή τους μέχρι την εφηβεία. Η στοματική υγεία περιλαμβάνει την στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες και την συμπληρωματική ή μη χρήση των διαφόρων μορφών φθορίου.

Συμβουλευτική από την Βρεφονηπιοκόμο

Βασιλική Χήναρη, Μάρτιος 2015

 

Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής των γονέων του. Η αναμονή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κορυφώνεται την ώρα του τοκετού, χωρίς συνήθως να προετοιμάζονται και να γνωρίζουν οι γονείς για την μετέπειτα φροντίδα του μωρού. Στο κέντρο μας δίνουμε συμβουλές στις μέλλουσες μητέρες για το θηλασμό και την περιποίηση του νεογέννητου.

 

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, η βρεφονηπιαγωγός αναλύει στους μελλοντικούς γονείς θέματα όπως η διατροφή του μωρού, ο μητρικός θηλασμός, η χρήση του μπιμπερό και ο απογαλακτισμός χωρίς φάρμακα. Επίσης δίνονται πληροφορίες για τις αιτίες, την πρόληψη και τη θεραπεία της μαστίτιδας, θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος.Ακόμα συζητούνται οι αιτίες και η πρόληψη των κολικών του πρώτου τριμήνου των νεογέννητων. Η χρήση της πιπίλας και η προσέγγιση του θέματος από ψυχολογικής απόψεως,

Τοκετός και Νάρκωση

Δρ Θεοφάνης Τσιώτας, Μάρτιος 2015

 

Η πρόληψη , η προφύλαξη , ο προεφοδιασμός , η προετοιμασία , όλες αυτές οι ενέργειες έχουν το σκοπό , να διαφυλάξουν την επίτοκο κατά την ώρα του τοκετού από λανθασμένες συμπεριφορές και τραυματικές εμπειρίες. Στην ψυχοπροφυλακτική τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να διαμορφώσουμε της συμπεριφοράς της επιτόκου, είναι ψυχολογικής φύσεως. Αλλά και οι στόχοι της ψυχοπροφυλακτικής , που αποβλέπουν στην αποφυγή των τραυματικών εμπειριών, χρησιμοποιούν ψυχολογικά μέσα.

 

Η Αναισθησιολογία χρησιμοποιώντας φάρμακα που καταπολεμούν τον πόνο κατά την ώρα του τοκετού, έχει δημιουργήσει μία παρεξηγημένη εντύπωση ότι , η πρακτική της αυτή μπορεί να ανήκει στη μαιευτική ψυχοπροφύλαξη.Επειδή ο πόνος είναι συνδεμένος με τη ψυχική ταλαιπωρία , χρησιμοποιώντας τα φάρμακα για την καταπολέμησή του , δεν σημαίνει ότι κάνουμε ψυχοθεραπεία. 

Ψυχοπροφύλαξη στην Μαιευτική

Δρ. Θεοφάνης Τσιώτας, Μάρτιος 2015

 

Η εκπαίδευση σκοπεύει να δημιουργήσει καινούργια καθήκοντα, να αλλάξει στάσεις συμπεριφοράς, να ξεπεράσει προκαθορισμένες ιδέες ριζωμένες μέσα στη κουλτούρα, να απαντήσει σε ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς, να φέρει σε σχέση και να πλησιάσει μεταξύ τους τα ζευγάρια ανοίγοντας κανάλια επικοινωνίας, μορφές υποστήριξης και φιλίας προς όφελος του νεογέννητου, του ζεύγους, και ολόκληρου του συστήματος των σχέσεων.

 

Υπάρχει νοητική υγεία, όταν έχει εξασφαλισθεί μία ικανοποιητική συνέχεια της φροντίδας, σε βαθμό που να επιτρέπει μία συνέχεια της ανάπτυξης, την κοινωνικοποίηση και την έλλειψη της νεύρωσης που είναι το επιστέγασμα. Παρεκκλίσεις της ανάπτυξης, που έγιναν προτού να γίνει το βρέφος ένα πρόσωπο ολοκληρωμένο και διαχωρισμένο, τείνουν να δώσουν μάλλον την αρχή για ψυχωτικές καταστάσεις. 

bottom of page