Ενημέρωση για την Παιδοδοντική

 

Η υγεία των δοντιών ξεκινά από την εγκυμοσύνη και διασφαλίζεται

 κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Η καθοδήγηση αυτή είναι εφικτή μόνο με την σωστή κατευθυνόμενη εκπαίδευση ακόμα και των μελλοντικών γονέων με σκοπό την υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφοράς που να προστατεύουν και να προάγουν την υγεία. Ο γυναικολόγος βρίσκεται επομένως στην στρατηγική θέση να έρχεται σε επαφή με τους μελλοντικούς γονείς ή ακόμα και με άλλους που είναι ήδη γονείς. 

 

Στο δικό μας κέντρο οι συναντήσεις των μελλοντικών γονέων περιλαμβάνουν 

και την συνάντηση με την παιδοδοντίατρο που αναλαμβάνει την ενημέρωσή τους σε θέματα στοματικής υγείας των παιδιών από την γέννησή τους μέχρι την εφηβεία. Η στοματική υγεία περιλαμβάνει την στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες και την συμπληρωματική ή μη χρήση των διαφόρων μορφών φθορίου.

 

Αναπτύσσονται διεξοδικά τα διαφορετικά μέσα στοματικής υγιεινής ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι οδοντόβουρτσες και οι κατάλληλες οδοντόκρεμες, η χρήση του μπιμπερό και οι τρόποι αποκοπής του παιδιού από αυτό καθώς και οι διάφορες εναλλακτικές επιλογές, Επικέντρωση στα διάφορα είδη διατροφής που έχουν βλαπτική επίδραση στα δόντια και εκείνων που την αποτρέπουν, Υποκατάστατα ζάχαρης , " κρυμμένη " ζάχαρη στις τροφές, οδοντότσιχλες, τρόποι χρήσης τους, συχνότητα και επιλογή του κατάλληλου χρόνου κατανάλωσης των τροφών.

 

Ενημερώνονται οι μελλοντικοί γονείς για την προληπτική και θεραπευτική χρήση των διαφόρων μορφών φθορίου ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού, όπως με διάφορα κληρονομικά νοσήματα και με ειδικές ανάγκες.Επίσης, τονίζεται πόσο σημαντική είναι η νεογιλή οδοντοφυία , πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια και αναφέρονται τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων από την ανατολή των δοντιών. Ενημερώνονται οι μελλοντικοί γονείς για τη σωστή χρήση της πιπίλας, για το θηλασμό του δακτύλου και για τυχόν πρόληψη ή και μείωση των δυσάρεστων συνεπειών των ορθοδοντικών προβλημάτων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και τους τραυματισμούς των δοντιών των παιδιών και παρέχονται κατευθυντήριες οδηγίες σε επείγουσες καταστάσεις. 

 

Στις συναντήσεις αυτές οι μελλοντικοί γονείς έχουν τη δυνατότητα να διευκρινίσουν και να διαλευκάνουν οδοντιατρικά θέματα που τους απασχολούν και ταυτόχρονα με την χορήγηση φυλλαδίων που επισημαίνουν τα ζητήματα που συζητούνται αποκτούν μία ολοκληρωμένη και ευρεία γνώση των θεμάτων που αφορούν την οδοντιατρική πρόληψη.

 

Επιμέλεια άρθρου: Δρ. Έφη Τζοβάρα